Huisartsencoöperatie West-Brabant

Astma

Astma is een chronische longaandoening die op elke leeftijd kan voorkomen. Vaak ontstaan klachten op kinderleeftijd, maar ook op pas latere leeftijd kunt u voor het eerst astmaklachten ervaren.

Wat is astma?

Astma is een aandoening waarbij de luchtwegen sterk gevoelig zijn voor diverse stoffen. Klachten ontstaan als mensen met astma deze prikkelende stoffen inademen. Deze stoffen lokken bij hen benauwdheid, hoesten of een piepende ademhaling uit. Bij een groot deel van de mensen met astma (80%) speelt allergie een belangrijke rol bij het ontstaan van deze klachten.

Een kenmerk voor astma is dat iemand lange tijd geen klachten heeft en plotseling ernstige benauwdheidsklachten kan ervaren.

Meer informatie over astma: www.longfonds.nl, www.thuisarts.nl

Zorgprogramma

Dit zorgprogramma is bestemd voor patiënten vanaf 16 jaar die onder behandeling zijn bij één van onze huisartsen. Vooralsnog heeft de zorggroep een overeenkomst met CZ voor dit programma. Overleg met uw huisarts of u hiervoor in aanmerking komt. Een behandeling van de longarts in het ziekenhuis valt niet binnen dit zorgprogramma.

Lees meer over astma in de patiëntfolder COPD/astma.