Huisartsencoöperatie West-Brabant

COPD

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, In het Nederlands betekent dat: een ziekte waarbij de luchtwegen blijvend vernauwd zijn. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte ook eerder. Vroegtijdige herkenning en behandeling van COPD kan het ziekteverloop in gunstige zin beïnvloeden.

Wat is COPD

COPD is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen aan de longen zijn niet te genezen is maar wel goed te behandelen. Zonder behandeling zullen de klachten op den duur verergeren. Benauwdheid vooral bij inspanning en hoesten zijn belangrijke kenmerken. Vaak worden COPD klachten veroorzaakt door roken of het inademen van schadelijke stoffen. Meer informatie over COPD: www.longfonds.nl, www.thuisarts.nl

Doe de COPD test

Doe de COPD test door te  klikken op de volgende link:COPD test

Zorgprogramma

Voor iedereen die klachten van COPD ervaart.

Dit zorgprogramma is bestemd voor iemand met COPD die onder behandeling is bij één van onze huisartsen. Lees meer over COPD in de patiëntfolder COPD/astma. Een behandeling van de longarts in het ziekenhuis valt niet binnen dit zorgprogramma.

De zorg die u ontvangt, is vastgelegd in protocollen. De betrokken zorgverleners hanteren duidelijke afspraken en richtlijnen, zodat dat de samenwerking tussen u en de alle betrokken zorgverleners goed en adequaat verloopt.