Huisartsencoöperatie West-Brabant

Optometrie

De verwijzing via de anderhalvelijnszorg voor optometrie is van start gegaan. Vanaf 1 juli 2022 vindt het verwijzen plaats via ZorgDomein in plaats van VIPLive. 

 ‘bij de optometrist als het kan, in het ziekenhuis als het moet’

 Het is niet altijd nodig een patiënt met oogklachten door te verwijzen naar een oogarts in het ziekenhuis. Bij laagcomplexe oogklachten kan de behandeling plaatsvinden bij een optometrist. Om onnodige doorverwijzingen te voorkomen, is het project optometrie gestart. Dit is een vorm van anderhalvelijnszorg, die tussen de eerstelijnszorg (huisarts) en tweedelijnszorg (ziekenhuis) plaatsvindt.

 

Een patiënt met complexe oogklachten of waarbij u het vermoeden heeft dat er complexe medische oogzorg nodig is, verwijst u op de gebruikelijke manier door naar een oogarts in het ziekenhuis. Echter in het geval van laagcomplexe oogklachten, verwijst u de patiënt via ZorgDomein naar de optometrist. Verwijzing naar de optometrist is mogelijk voor een aantal vooraf gedefinieerde ziektebeelden:

  • Visusklachten vanaf 12 jaar en overige klachten kind (zoals jeuk, rood oog)
  • Droge, tranende, gezwollen of pijnlijke ogen.
  • Verdenking cataract (evt. monoculaire dubbelbeelden)
  • Glasvochttroebeling langer bestaand (>6 weken)
  • Risico op MD (familiair)
  • Overige oogheelkundige pathologie: naar inzicht van de huisarts.

De optometrist neemt de patiënt in behandeling en screent en behandelt de oogklachten. Als tijdens het onderzoek blijkt dat er toch specialistische oogzorg nodig is, verwijst de optometrist de patiënt door naar een oogarts in het ziekenhuis.

Bekijk hier het interview met de optometrist Louis Peeters:

 Voordelen

De voordelen voor de patiënten zijn dat zij de juiste oogzorg ontvangen op de juiste plek. Ze worden sneller geholpen (minder wachttijd) en ze kunnen dichter bij huis hun behandeling krijgen. Het voorkomt dat ze naar het ziekenhuis moeten voor hun oogzorg.

Voor de oogarts zitten de voordelen in de krimpende wachtlijst (er worden minder patiënten verwezen naar de oogarts) en tijdswinst. Hierdoor krijgt de oogarts de mogelijkheid meer tijd te besteden aan hoogcomplexe oogklachten.

Samenwerkende partners

Een dienstverlening als deze opzetten is niet mogelijk zonder nauw samen te werken met de betrokken partijen. Deze anderhalvelijnszorg is het resultaat van de bijzondere samenwerking tussen de Huisartsen Coöperatie West-Brabant, het Bravis ziekenhuis en vijf optiekzaken in de regio. Deelnemende optometristen moeten aan een aantal kwaliteitseisen voldoen om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen. Dit maakt dat er gekozen is voor de betreffende optometristen, tussen hen en het Bravis ziekenhuis bestond al een werkrelatie.

Optiekzaken

De deelnemende optiekzaken zijn:

  • Van Wely, Roosendaal
  • Optiek van Dinther, Roosendaal
  • Oogzorgcentrum Van der Ham Optiek, Bergen op Zoom / Hoogerheide
  • Ben van der Heiden zien, zorg en horen, Halsteren

Meer weten?

Wilt u meer weten over het optometrie project? Neemt u dan contact op met Nicole Brouwers en Merel Vriends via info@hcwb.nl. Zij kunnen u meer vertellen over deze vorm van dienstverlening.