Huisartsencoöperatie West-Brabant

Hartfalen

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed naar de rest van het lichaam te pompen. Dit kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken, waaronder hoge bloeddruk, coronaire hartziekte, hartklepafwijkingen, hartritmestoornis andere medische aandoeningen.

In Nederland hebben naar schatting 241.300 mensen last van hartfalen, met 33.000 ziekenhuisopnames per jaar en 22 sterftegevallen per dag.  De gevolgen van hartfalen kunnen ernstig zijn, waaronder kortademigheid, vermoeidheid, vochtophoping, snelle of onregelmatige hartslag,

Sinds 2018 is het project ‘Hartfalen’ gestart, een samenwerking tussen cardiologen en hartfalenverpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis en huisartsen aangesloten bij HCWB. Het realiseren van de juiste zorg op de juiste plek voor mensen met een (potentieel) stabiel chronisch hartfalen, is een manier om de zorg meer in de eerste lijn te organiseren en tegelijkertijd tweedelijns specialistisch advies in te zetten waar dat nodig is.

De projectgroep Hartfalen is aangesloten bij het NVVC Connect programma Hartfalen (HF) van de Nederlands Vereniging voor Cardiologie (NVVC).

In samenwerking met Palliatieve Zorg Nederland (PZNL), de Patiëntenfederatie Nederland en Carend biedt Deltaplan Hartfalen diverse bronnen aan voor meer informatie en ondersteuning:

Webinars

  • ‘Nadenken over de toekomst bij hartfalen’ voor patiënten, kosteloos.

https://carend.nl/webinar/publiekswebinar-nadenken-over-de-toekomst-bij-hartfalen

 

  • ‘Nadenken over de toekomst bij hartfalen’ voor professionals, kosteloos ter beschikking gesteld door Carend tijdens de Nationale Hartfalenweek (22 t/m 28 april)

https://carend.nl/webinar/publiekswebinar-nadenken-over-de-toekomst-bij-hartfalen

 

Informatie over palliatieve zorg bij hartfalen 

  • ‘Praten over het levenseinde’  voor patiënten (patiëntenfederatie)

https://www.patientenfederatie.nl/extra/levenseinde

  • ‘Goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen’ (PZNL, Integraal Kankercentrum Nederland, Harteraad)
  • ‘Hartfalen en palliatieve zorg’ (PZNL)

 

Kaartspel ‘Kiezen of Delen’

  • Op een ludieke en makkelijke manier praten over palliatieve zorg. Het kaartspel is voor jong én oud en voor mensen die gezond of (ongeneselijk) ziek zijn.

Het kaartspel kunt u gratis bestellen via: https://kiezenendelen.nu/