Huisartsencoöperatie West-Brabant

Pré GLI ‘voel je goed!’ in gemeente Steenbergen

In de gemeente Steenbergen gaat een pré GLI programma van start. In 2023 was de cursus in Roosendaal succesvol en het is de bedoeling dat er in 2024 nog een groep gaat starten.

Wat is Voel je goed!?
Stichting Lezen en Schrijven heeft een integrale aanpak voor volwassenen, die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal: ‘Voel je goed!’
Het gaat om de combinatie van groepslessen in gezondheidsvaardigheden (incl. taalvaardigheden) van een getrainde taalvrijwilliger van Heel Steenbergen Fit en individuele eet- en beweegadviezen van een diëtist.
Onder gezondheidsvaardigheden verstaan we het vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen van in dit geval informatie over gezond eten en bewegen.
Het doel is allereerst het bereiken en behouden van een gezonder gevoel en gewicht. En in tweede instantie het doorgaan met nog beter willen leren lezen, schrijven en/of rekenen.

Het RIVM erkent ‘Voel je goed!’ als een succesvolle leefstijlinterventie. ‘Voel je goed!’ draait ondertussen in meerdere plaatsen in Nederland. Onderzoek geeft aan dat ‘Voel je goed!’ werkt: deelnemers voelen zich na afloop van het traject van een half jaar gezonder, wegen minder en hun gezondheidsvaardigheden zijn verbeterd (Martens en Daalder, 2019).

Oproep voor zorgverleners in Steenbergen, Dinteloord, De Heen, Kruisland, Nieuw- Vossemeer en Welberg:
Heeft u contact met volwassenen die:
– Willen werken aan een gezonder gewicht
– Moeite hebben met taal, maar wel aanspreekbaar zijn in het Nederlands?
Wilt u bij hen dan ‘Voel je goed!’ onder de aandacht brengen en een deelnemersflyer meegeven?

Informatie over gezondheid en ziekte

Op de website Thuisarts.nl krijgt u betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.  Deze informatie is samengesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap.