Huisartsencoöperatie West-Brabant

Campagne ‘We zijn zelf het medicijn’

Campagne ‘we zijn zelf het medicijn’

 Namens de GGD West Brabant brengen we deze campagne graag onder uw aandacht. Vanaf 1 juni tot en met 30 juni 2023 is de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ op veel plekken zichtbaar in West-Brabant. De GGD West-Brabant is samen met regionale dementienetwerken initiatiefnemer van de campagne. Met deze campagne wordt er aandacht gevraagd voor de preventie van dementie. HCWB  ondersteunt de campagne.

Uit recent onderzoek  blijkt dat de kans en het verloop op dementie vertraagd kan worden door gezonder te leven. Dementie is niet te genezen en er is helaas ook nog geen medicijn beschikbaar. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Dementie helemaal voorkomen is niet mogelijk. Er spelen immers ook andere persoonlijke factoren mee, zoals erfelijkheid.

Toch zijn er een aantal factoren die wel te beïnvloeden zijn. Hoe eerder men daarmee begint, hoe beter het is. Hierin kan iedereen zelf een belangrijke rol spelen. Gezonder leven verkleint de kans om deze ziekte te ontwikkelen en kan het verloop van de ziekte vertraagd worden.

Bij de meeste mensen is nog niet bekend dat men zelf het risico om dementie te krijgen voor een deel kan verkleinen. Door de leefstijladviezen na te leven ontstaat er een betere hersengezondheid. En wordt ook de kans op  andere ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes uitgesteld of voorkomen.

In de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ staan 3 leefstijladviezen centraal:

  • 💡 Blijf nieuwsgierig (heb een doel, een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • 🍓 Eet gezond (veel groente en fruit, rook niet)
  • 🏃 Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)

Wilt u ook de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ onder de aandacht brengen?

Op de website www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/westbrabant vind u gratis posters en andere materialen, of mail naar preventie@ggdwestbrabant.nl voor meer informatie.

Er is ook een toolbox beschikbaar met wachtkamerschermen, mailbanners, posters, flyers en voorbeeldberichten voor op uw website, in uw nieuwbrief of op social media.

Informatie over gezondheid en ziekte

Op de website Thuisarts.nl krijgt u betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.  Deze informatie is samengesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap.