Huisartsencoöperatie West-Brabant

Gezocht: leerwerkplekken en stageplaatsen voor doktersassistenten

Sinds 2020 hebben we in de regio West-Brabant elk jaar behoefte aan 100 gediplomeerde doktersassistenten. Vier jaar geleden zijn we daarom regionaal samen gaan werken om extra gediplomeerde doktersassistenten te krijgen. We startten met jaarlijks twee voltijdse opleidings-klassen (BOL) en één leren & werken (BBL ) klas. Dit tezamen heeft in 2022 en 2023 gezorgd voor 36 extra doktersassistenten naast de reguliere gediplomeerden. Dit jaar komen er, door onze gezamenlijke inspanningen, 33 extra gediplomeerden van de opleiding af.

Slecht nieuws
Helaas kentert deze positieve ontwikkeling. In 2023 stelden slechts 13 huisartsenpraktijken in de hele regio West-Brabant, BBL-plekken beschikbaar in plaats van de 25 van het jaar ervoor. We hebben daardoor ook vier zij-instromers moeten laten gaan omdat er te weinig BBL-plekken waren. Ongewenst omdat het aantal geïnteresseerde zij-instromers, door de enorme keus aan banen, ook aan het dalen is. Tot slot kon het ROC niet starten met 2 eerstejaars BOL klassen vanwege te weinig aanmelding. Deze ontwikkelingen bij elkaar gaan vanaf schooljaar 2025-2026 een negatief effect hebben op het vervullen van vacatures doktersassistent.

Helpt u mee?
Wilt u helpen bij het doorbreken van deze kentering door een leerwerkplek beschikbaar te stellen? De eerste sollicitatiebrieven zijn al binnen en Esther Zwaal zorgt samen met 6 praktijkmanagers ervoor dat er op de Meet&Greet van eind mei zoveel mogelijk gemotiveerde en getalenteerde kandidaat BBL’ers popelen om in gesprek te gaan met een afvaardiging van uw praktijk.

Voor meer informatie of het aanmelden van een leerwerkplek kunt u contact opnemen met Esther Zwaal via 06-22609900 of e.zwaal@hapwb.nl.

Informatie over gezondheid en ziekte

Op de website Thuisarts.nl krijgt u betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.  Deze informatie is samengesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap.