Huisartsencoöperatie West-Brabant

Begeleiding

Stoppen met roken hoeft u niet alleen te doen. U kunt daarbij begeleid worden door een stopcoach. Dit kan verzorgd worden vanuit uw huisartspraktijk of u kunt meedoen met het stoppen-met-roken programma van Huisartsencoöperatie West-Brabant. U wordt begeleid door een stopcoach bij u in de buurt.

Alle begeleiders hebben een speciale training gevolgd om u zo goed mogelijk te helpen. Wij noemen deze begeleiders rookstop-begeleider of stopcoach. Ook kunt u deelnemen aan groepsbijeenkomsten als u dat beter bij u past. Zo nodig worden medicijnen voorgeschreven die kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Als u erover denkt om te gaan stoppen met roken, kunt u dit met uw huisarts of praktijkondersteuner bespreken. U kunt zich ook rechtstreeks aanmelden voor het stoppen-met-roken programma via het aanmeldformulier.

Stoppen met roken programma

Het programma stoppen-met-roken heeft als doel patiënten te begeleiden bij het stoppen met roken. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met het Bravis ziekenhuis en TWB Thuiszorg met Aandacht. Het voldoet aan de landelijke richtlijnen voor stoppen met roken.

De ondersteuning bij het stoppen met roken wordt toegepast binnen een aantal huisartsenpraktijken en op diverse locaties in de regio.

Persoonlijke begeleiding

De begeleiding duurt 2 á 3 maanden en bestaat uit gemiddeld 6 gesprekken. Tussendoor kunt u ook telefonisch contact hebben met uw begeleider.

De inhoud van de begeleiding bestaat uit:

  • Kennismaken, informatie geven, voor- en nadelen balans maken en het bespreken van een rookdagboek.
  • Het maken van een trainingsplan, een rookanalyse en het toepassen van maatregelen voor zelfcontrole.
  • Het bespreken van trek in roken en sociale druk.
  • Het bespreken van omgaan met terugval en het maken van een noodplan.

Ondersteunende materialen

Tijdens de begeleiding wordt gebruik gemaakt van ondersteunend materiaal, waarmee u thuis actief aan de slag gaat. Deze huiswerkopdrachten zijn bedoeld om uw stoppoging zo kansvol mogelijk te laten zijn.

Vergoeding

Het stoppen met roken programma van Huisartsencoöperatie West-Brabant wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. Het niet meer roken heeft voor u ook een financieel voordeel: bereken wat je bespaart op www.ikstopnu.nl.

Als u zonder overleg met uw begeleider besluit eerder te stoppen, vergoedt de zorgverzekeraar niets. U betaalt dan zelf de gemaakte kosten voor de begeleiding en medicijnen aan Huisartsencoöperatie West-Brabant. U ontvangt hiervoor dan een rekening.
Bij de start van het traject wordt dit door uw begeleider uitgelegd en ondertekent u hiervoor een verklaring. Het niet tijdig afmelden van afspraken (uiterlijk 24 uur van tevoren) wordt altijd bij u in rekening gebracht.

Begeleiding, Individueel of in een groep

Afhankelijk van uw specifieke situatie, eigen voorkeur en behoefte kunt u kiezen voor groeps- of individuele begeleiding. In 3 maanden tijd heeft u 4 á 6 afspraken met uw begeleider. Meld je hier aan

Aanmelden