Huisartsencoöperatie West-Brabant

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Zet de stap naar een gezonder leven!

Wilt u gezonder leven, maar weet u niet waar u moet beginnen? Om u hierin te ondersteunen zijn Leefstijlprogramma’s beschikbaar. Deze trainingen gaan over het veranderen van gedrag om gezonder te gaan leven.

Wat zijn de voordelen van het deelnemen aan een Leefstijlprogramma?
Er zijn veel voordelen aan een gezondere leefstijl:
– U gaat u fitter voelen;
– U heeft meer energie;
– U heeft minder kans om ziek te worden;
– U werkt aan uw gewicht.

Welke Leefstijlprogramma’s zijn er?
1. CooL
CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Bij deze trainingen wordt u door één leefstijlcoach begeleid. Samen met uw coach kijkt u naar wat er al goed gaat. Daarna beslist u wat u wilt veranderen en op welke manier. De begeleiding bestaat uit 1-op-1 gesprekken en groepsbijeenkomsten. Meer informatie is terug te vinden op: https://leefstijlinterventies.nl/leefstijlcoaching-cool-programma/informatie-voor-deelnemers/. Of via dit filmpje.

2. SLIMMER
Bij SLIMMER wordt hulp geboden door een team van zorgverleners. Het team kan bestaan uit een diëtist, fysiotherapeut en leefstijlcoach. Om meer te gaan bewegen, wordt de hulp van een beweegcoach ingezet. Ook dit programma bestaat uit een combinatie van 1-op-1 gesprekken en groepsbijeenkomsten. Op de website www.nogslimmer.nl/deelnemers is meer informatie over dit programma te vinden.

3. Keer diabetes om
Dit programma is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op suikerziekte type 2 of mensen mét suikerziekte type 2. Het programma bestaat uit vier hoofonderwerpen: heerlijk eten, anders bewegen, lekker ontspannen en goed slapen. De bijeenkomsten zijn in groepsverband. Op de website www.keerdiabetesom.nl is meer informatie over dit programma te vinden. Ook leest u hier welke regels er zijn om mee te kunnen doen.

Hoe kan ik me aanmelden voor een Leefstijlprogramma?
Het aanmelden voor een Leefstijlprogramma bestaat uit een aantal stappen:

  1. Aanmelden bij huisartsenpraktijk
    Neem contact op met uw eigen huisartsenpraktijk en vertel hen dat u wilt deelnemen aan een Leefstijlprogramma.
  2. Bespreken van uw wens
    De huisarts of een praktijkondersteuner bekijkt samen met u of u aan de regels voldoet. Ook bespreekt hij of zij welk leefstijlprogramma het beste bij u past en de reden waarom u hieraan mee wilt doen.
  3. Aanmelding bij coach
    Als u aan de regels voldoet, kunt u samen kiezen welk programma het beste bij u past. In West-Brabant zijn verschillende coaches. De kans is groot dat er ook een coach bij u in de buurt is. Een lijst van alle coaches vindt u hier .
    De huisarts of praktijkondersteuner moet u aanmelden bij de coach. Hierna zal de coach met u contact opnemen om een afspraak te maken.
  4. Intake bij coach
    In dit eerste gesprek maakt u kennis met de coach. Hij of zij vertelt u meer over de inhoud van het programma. Ook vraagt hij of zij naar de reden waarom u aan dit programma mee wilt doen. Er worden afspraken gemaakt en op papier gezet.
  5. Start van het programma
    U hoort tijdens het eerste gesprek wanneer de nieuwe groep gaat starten. Ook ontmoet u dan de andere deelnemers.

Wat houdt het meedoen aan een Leefstijlprogramma precies in?
Een leefstijlprogramma duurt 2 jaar en bestaat uit twee delen. In het eerste deel gaat u aan de slag om uw leefstijl te veranderen en te ontdekken wat bij u past. Het tweede deel is om te wennen aan uw nieuwe leefstijl en te zorgen dat het een gewoonte wordt. Als u deelneemt aan een programma, wordt van u verwacht dat u tijd maakt in uw agenda voor gesprekken, bijeenkomsten en opdrachten.

Tijdens een Leefstijlprogramma leert u bijvoorbeeld:

– Wat gezonde voeding is;
– Welke manier van bewegen bij u past;
– Het verbeteren van uw slaap;
– Het kunnen omgaan met stress;
– Manieren om ontspanning te vinden.

Deelname aan een Leefstijlprogramma valt onder de basisverzekering. U hoeft hier dus niet voor te betalen.

Welke resultaten kan een Leefstijlprogramma hebben?
In 2022 is een landelijk onderzoek gedaan naar de resultaten van Leefstijlprogramma’s. Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat:
– Mensen kunnen gemakkelijker bewegen;
– Mensen zijn meer tevreden met hun leven;
– Mensen hebben gewicht verloren.

Meer weten?
In onderstaand filmpje is nogmaals uitgelegd wat een Leefstijlprogramma (GLI) inhoudt:

Heeft u nog vragen over deelname aan een van de programma’s? Neem u dan contact op met uw eigen huisarts.

Heeft u nog vragen over de Leefstijlprogramma’s? Dan kunt u contact opnemen met Annemarie Zwetsloot (Coördinator leefstijl en preventie). Zij is te bereiken per mail: leefstijlcoaching@hcwb.nl.